6 Şubat 2018 Salı

İPEK ONGUN'A

Merhaba pek çok sevgili okurum.
Geçen hafta bitirdiğim İpek Ongun'un kendi anılarını yazdığı "Anlat Anneanne" kitabından yola çıkarak yazıyorum bu yazıyı.
Hayatım boyunca İpek Ongun'a ve yazdığı kitaplara olan vefa borcumu ödeyemem o yüzden az da olsa düşüncelerimi aktarmak istedim.
Sene 1999 ben dördüncü sınıfa yepyeni bir okulda hiç tanımadığım insanların arasında başlıyorum. Geldiğim okul ile arasında dağlar kadar fark var. Göçmen nüfusunun yoğun olduğu okulda okuduysan bilirsin onlar havalıdır güzeldir uzundur zengindir kısacası her şeydir...
Ve o aralar kızların elinden düşürmediği bir kitap var Bir Genç Kızın Gizli Defteri. İstedim okumak için yeni olduğumdan vermediler. Bari verinde biraz bakayım kitaba dedim ve başladım az biraz okumaya. Allah'ım kitap o kadar güzel ki... Akşamına babama yalvardım dedim bul bu kitabı bana... Sular seller gibi bitirdim o akşam kitabı hele bir de seri olduğunu öğrendim ya değmeyin keyfime. Serinin her kitabını farklı zamanlarda farklı yerlerden aldım. Düşünün son iki kitabını kocama aldırdım :D
27 yaşında koca kadın gençlik kitabı okuyor :D 
Ama öyle demeyin efendim o kitaplardan neler öğrendim neler. O kadar çok artı kattı ki hayatıma. Öyle çok kültürlü bir çevreden gelmiyorum ne yazık ki sülalenin üniversite mezunları bizim nesil diyeyim siz anlayın. Kim anlatacaktı bana okumanın yazmanın bu kadar güzel olabileceğini... Tiyatroların sinemaların hatta operaların varlığını... Klasik müzik dinlemeye bile Serra serisi ile başladım ben. Kısacası Serra büyüdü ben büyüdüm. O geçti o yollardan sonra ben... Uzakta üniversite okumak staj maceraları arkadaşlar evlilik çocuk... Tam 17 yıldır günlük tutuyorum. Bazı yazılarımda İpek Ongun'un sözlerini yakalıyorum...
Konser çıkışların tarla gibi taksilerin olacağını bile o kitaptan öğrendim :D ( Bu kitap içinde geçen ufak bir anekdot) 


İpek Ongun hangi koşulda olursak olalım mutlaka umudun varlığını aşılıyor bize bu kitapta tıpkı kendi hayatında anlattığı gibi. Yani bir işi bir kişiyi hatta eşini bile terk etmek belki bizim için açılacak daha güzel bir kapının habercisidir diyor.
Bu kitaplar sayesinde iyiye ve güzelliğe odaklı yaşıyorum hayatımı hep vardır bir hayır deyip bekliyorum. Bir de bana katılan en güzel özelliklik incelikleri fark etmek oldu. Varsın insanlar bunu görmesindi ben biliyorum ya yeterdi. Güzel bir sofra hazırlamak, bir çiçeği evine götürüp vazoya koymak güzel bir deftere başlamak bile mutluluk veriyor bana.
Bir gün bir yazıya denk gelmiştim nasıl bu kadar mutlu bir hayat olabilir kızın annesi babası boşanıyor yine de mutlu demişlerdi. Bunun en güzel cevabını İpek ongun anı kitabında vermiş. Kendi annesi ve babası tam üçer kez evlenmişler ve İpek hanım yine de mutlu kalmış. Bunun tek nedeni ise hiç bir zaman sevgi eksikliği hissetmedim diyerek açıklıyor. Sevgisiz bir ortamda olsaydı her şey çok daha farklı olabilirdi ama o hep çok sevilmiş ve insanlara bunu aşılamış.
İpek Ongun'un hayatını okurken öyle çok şaşırdım ki o yıllarda benim şu yıllarda hayal bile edemeyeceğim güzellikte bir hayat yaşamış çok etkilendim ve eğlendim okurken. Ve kitabın en güzel bölümü yazı hayatına nasıl başladığını anlattığı anılarıydı... Serra yolculuğunu öyle güzel anlatmış ki zaten hayatının çoğu bölümünü kitaplarında konu olarak işlemiş. Ve hayran mektupları...Keşke dedim ben de yazsaydım duygularımı anlatsaydım ona olan vefa borcumu... Ama diğer okurlar öyle güzel yazmışlar ki beni bizi anlatmışlar zaten...
İyi ki yazmışsın sevgili İpek abla...
Sen hep yaz biz hep okuyalım...
İşte böyle sevgili okur bir kitap bir hayatı nasıl etkiler adlı yazımı okudun umarım seninde yolun kesişmiştir İpek Ongun ile...

12 yorum:

  1. Deep,sizden bahsetmiş bir yazsında.Aramıza hoş geldiniz.Tabi ki takipteyim.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hoş geldiniz :) çok teşekkür ederim... sevgiyle kalın...

      Sil
  2. Çok güzel yazıyorsun, İpek Ongun'un sana kattığı yazma yeteneğinden olmalı. Ilık ılık işledi içime yazma şeklin, yavaş yavaş ama hiç takılmadan cümlelerine bir seferde bitirdim. Ben yavaş okuyan bir okuyucuyumdur, eğer dikkatim dağılıyor ve bir paragrafı çokça okuyorsam o yazının ilgimi çekmediğine de yorarım bunu.
    Ama senin yazım şeklini çok sevdim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa yaaa yaaa yorumunuzu okurken 32 diş birden gülümsedim :) nasıl güzel ve nazik düşünceler bunlar... çok çok teşekkür ederim... çok incesiniz...

      Sil
  3. Bende yıllar evvel başlamıştım seriye ama hala bitiremedim, zaman zaman aklıma gelir hala bir ara kesin bitireceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende artık olay başka boyuta geçti kadın ne yazsa okuyorum :)

      Sil
  4. Salamlar deepden gəlirəm. Blogunuzu çox sevdim, çox səmimi yazılış tərziniz var. Mənim blogumda da sizi görməkdən şad olaram..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldiniz o zaman :) çok teşekkür ediyorum seve seve gelirim :)

      Sil
  5. ayy kıyamaam ne güzel anlatmışsıın :)

    YanıtlaSil
  6. İpek Ongun'u lisede keşfetmiştim. Aynı senin gibi soluksuz okumuştum. O günden beri her kitabını okumaya çalışıyorum. 30 yaşındayım ama yeni kitabı çıktığı anda alır okurum. Son kitabını bu ayki kitap siparişimde alıp okuyacağım. Çok merak ediyorum anılarını.

    İpek Ongun'la büyüyen bizi anlatan çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ediyorum... İpek Hanım öyle bir yazar ki kitabını okuyan herkesin hayatında mutlaka bir noktaya dokunmuş ne mutlu ona... Yorumunuz ayrı mutlu etti ayrıca :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...